вівторок, 9 лютого 2016 р.

     У меморіальному комплексі "Борцям за волю України"
                                                   (вул.Є.Олесницького,4)
                            діє виставка "Акварелі" 
                                          Івана Гуралевича (м.Долина)
Народився Іван Васильович Гуралевич 2 травня 1934 р. в м. Львові. Дитячі та шкільні роки пройшли в с. Страдчі на Львівщині. У 1959 р. закінчив Львівське училище прикладного та декоративного мистецтва ім. І. Труша за спеціальністю художній розпис, а у 1981 р. художньо-графічний факультет Одеського педінституту ім. К. Ушинського.
Працює переважно в жанрах пейзажу, історичних картин, портрету, графіки.
Твори художника находяться в музеях Галичини та інших країнах. Багато робіт находиться в приватних колекціях громадян Польщі, Німеччини, Франції, Англії, Італії, Чехії, Словаччини, Китаю, США, Аргентини, Японії, Швеції, Швейцарії, Голландії. Видано альбоми митця в Україні та за кордоном.
Учасник районних, обласних, зональних і міжнародних художніх виставок Спілки художників України та 20 персональних. Твори художника експонувалися у Венеції (Італія 1978), Греноблі (Франція 1989), Люкаві (Німеччина 1994), Славі (Польща 1996, 1997, 2003 рр.), Гданську (Польща 2004–2008 рр.). Входить до спілки художників Долинщини «Аркан». Написав понад 1000 картин різноманітних жанрів.
Творча праця відзначена грамотами, дипломами та першою премією на Міжнародній виставці акварелей в Гданську (2008). Нагороджений Почесною відзнакою «За подвижництво в культурі Прикарпаття» (2004), ювілейною медаллю “20 років незалежності України” (2011).
Поруч із творчістю важливою діяльністю для Івана Гуралевича є художньо-педагогічна робота. Завдяки його наполегливості в 1967 р. в м. Долині була відкрита художня школа, яку очолював 40 років. Неодноразово школа та її учні одержували міжнародні, всеукраїнські, обласні нагороди. За останні роки долинська художня школа випустила близько 1000 учнів. Багато з них працює викладачами, художниками-дизайнерами, архітекторами. Але пройшли вони свою початкову базу та утвердилися тут, в художній школі міста Долини. Євген Антонович – професор, працює в інституті реклами; Ярослав Юзьків – скульптор, викладає у Львівському художньому коледжі; Василь Ярич – скульптор, автор пам’ятників Королю Данилу Галицькому (м. Львів), Михайлу Грушевському (м. Долина); Ярослав Шимін – художник, доцент, зав. кафедри живопису Львівської національної академії мистецтв; Мирослав Паневник – головний архітектор м. Дніпропетровська; Микола Яковина – відомий архітектор, український політик; Оксана Сподар – поетеса, вчителює у долинському ліцеї; Людмила Кірякова – архітектор „Київпроекту”; художники Степан Теліжин, Михайло Гошовський та багато інших відомих індивідуальностей.
Життєвий і творчий шлях Івана Гуралевича є прикладом для підростаючого покоління відданості мистецтву, бажанню передати його ази своїм учням, творити в ім’я України. Митець вкладає в свої твори не тільки професійний погляд і вправність руки, а й свою душу і серце. Картини Івана Гуралевича є досить колоритними. Їх можна ще назвати – «ті, що несуть сонячну енергетику». Деякі з них, відображаючи національну дійсність, вражають вибором сюжету та надихають на роздуми. А от пейзажі немов би кличуть мандрувати українськими ланами, лісами, горами.

Немає коментарів:

Дописати коментар