понеділок, 28 грудня 2015 р.

У СТРИЙСЬКИХ СОЮЗЯНОК ЮВІЛЕЙ

      У неділю, 27 грудня, стрийська міська організація "Союз українок" відзначила 25-літній ювілей свого відродження. З цієї нагоди у Народному домі відбулися урочистості під назвою "В жіночої долі багатий ужинок"

   
       Довідка: Сильна українська громада і свідоме стрийське жіноцтво спричинилося до того, що 1 вересня 1891 року з ініціативи Наталії Кобринської у Стрию було скликано перше жіноче віче. Це посприяло виникненню у місті 19 грудня 1903 року «Товариства руських женщин». Першою головою товариства була Осипа Бобикевич. Її наступницями стали Марія Веселовська та Ольга Микласевич. У 1932 році товариство змінило назву на «Союз Українок». Його членкині вели просвітницьку діяльність, організовували осередки у селах Стрийщини.
      Організація припинила свою діяльність у вересні 1939 року.       Причиною цього були окупаційні режими, які запанували в Україні.
      У час національного пробудження «Союз Українок» був відроджений. 3 травня 1990 року в Будинку медичного працівника зібралося понад 100 осіб. На зборах були присутні Атена Пашко та Іванна Кварціян - найактивніші подвижниці жіночого руху. Головою відродженого Стрийського осередку було обрано Ірину Ольшанську. У цей час створюються дієві осередки у Дашаві, Стрілкові, Добрянах, Жулині, Олексичах, Слобідці, Любинцях, Гірному, Колодниці.
      Впродовж 25-ти років у Стрийському осередку головували Любов Камінська, Таїсія Гайдукевич, Лідія Гаврилів, Стефанія Микитчин, Ярослава Левицька, Зеновія Ханас.

Немає коментарів:

Дописати коментар